Vormen

Het Ving Tsun kent een aantal vormen. Hierin worden principes, stand, structuur en techniek voortdurend getraind en verbeterd.

SIU LIM TAO

Jong Idee

De Siu Lim Tau is in feite het alfabet van het Ving Tsun Kung Fu. Alle basistechnieken bevinden zich in deze vorm. Ook worden de begrippen “Centerline” en “Lat Sau Tjik Chong” behandeld. Hierbij wordt onder andere de kortste weg naar de tegenstander aangeleerd.

CHUM KIU

Zoeken van de brug

De Chum Kiu bevat bewegingscombinaties, shiften, trappen en de Ving Tsun loopbewegingen. Deze vorm is de vechtvorm, waarin wordt aangeleerd de tegenstander met de meeste eenvoudige techniek te verslaan. Wanneer men de Chum Kiu onder te knie heeft kan men starten met de beginsellen van de dummy.

BIU GEE

Wijzende vinger

De Biu Gee vorm is er een waarover zeer veel misverstanden bestaan. Zo wordt er vaak ten onrechte gesproken over de aanvalsvorm terwijl in werkelijkheid de bewegingen uit deze vorm een totaal andere grondgedachte hebben. Dit is namelijk het lijf redden uit kansloze of levensbedreigende situaties, zoals een confrontatie met meerdere of sterkere tegenstanders.

MOOK YAN CHONG

Houten dummy

Zoals de naam al doet vermoeden wordt er bij deze trainingsmethode gebruik gemaakt van een houten pop die uiterlijke overeenkomsten heeft met het menselijk lichaam. Deze training ondersteunt en perfectioneert de afloop van de Chum Kiu. Dummytraining leert je om nadelige situaties en gemaakte fouten te corrigeren. Tevens worden de coördinatie en diverse grond-eigenschappen, zoals het aanleren van bewegingsgrenzen, in het Ving Tsun Kung Fu verbeterd.